Smile :)

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tvorivá vizualizácia

Tento článok si musíte prečítať...

,,Život človeka je tým, čo z neho spravia jeho myšlienky.“ – Marcus Aurelius

Tvorivá vizualizácia je schopnosť vidieť mysľou. Túto schopnosť má každý, no niektorý ľudia ju majú prirodzene lepšie vyvinutú ako iní. Vždy, keď sa cez deň zasnívate, vizualizujete. Kedykoľvek sa nad niečím zamyslíte, vytvorí sa vám v duchu istý obraz. Uvediem príklad. Pomyslite si na priateľa zo základnej školy. Všimnite si obraz, ktorý sa vám okamžite vynorí, len čo si v duchu vybavíte zábavu, akú ste spolu zažívali. Spomeňte si na nejakú príležitosť, keď ste boli hrdý na niečo, čo sa vám podarilo. Opäť si vychutnávajte obrazy a pocity, ktoré sa vám pritom vynoria v mysli.

Tieto obrazy máte uložené v pamäti a vyvolávate ich. Avšak v mysli si neustále vytvárate aj obrazy udalostí, ktoré sa ešte neudiali. Predstavte si dvoch mladíkov, ktorý idú na večierok. Jeden si predstaví, ako vojde do miestnosti a nebude sa mať s kým rozprávať. Druhý si predstaví, ako sebavedome vchádza dnu a stretáva krásne dievča. Ktorý z nich sa bude podľa vás na večierku lepšie baviť? Obaja si vizualizovali situáciu z blízkej budúcnosti a obrazy v ich mysliach rozhodnú o tom, čo sa stane. Môžete s istotou predpokladať, že prvý chlapec sa bude na večierku cítiť mizerne, kým pre druhého to bude neopakovateľný zážitok. Ich myšlienky sa stanú proroctvami, ktoré sa samy naplnia.

Už ste si niekedy predstavovali, aký by bol váš život, keby ste mohli mať všetko po čom túžite? Keby ste mohli byť kýmkoľvek a robiť si, čo len chcete? Toto je príklad kladného využitia tvorivej vizualizácie. Ľudia si môžu pomyslieť, že priveľa snívate, ale ak je to tak, netušia, akú moc môžu sny mať. Woodrow Wilson, dvadsiaty ôsmy prezident Spojených štátov, povedal: ,,Stávame sa veľkými prostredníkmi našich snov. Všetci veľký ľudia veľa snívajú. Vidia všetko v ľahkom opare jarného dňa či v červenej žiare dlhého zimného večera. Niektorý z nás nechajú tieto sny vyschnúť, iní ich však živia a chránia, v zlých časoch ich opatrujú aby ich nakoniec vlastné sny doviedli na slnečné svetlo, ktoré tých, čo úprimne veria v splnenie svojich snov, nikdy neminie.“ Znie to ako by Woodrow Wilson používal tvorivú vizualizáciu.

Váš mozog je neuveriteľný nástroj, ktorý vám môže splniť čokoľvek, čo si želáte. Dvanásť miliárd buniek, z ktorých pozostáva, má neobmedzenú moc. Často sa hovorí, že využívame len desať percent našej mozgovej kapacity. Dokázalo sa však, že keby sme každú minútu od okamihu narodenia až do momentu smrti mali jednu novú myšlienku, nevyčerpali by celý mozgový potenciál. Je totiž bezhraničný.

Neuveriteľnú moc ľudskej mysle som dramatickým spôsobom pochopil, keď som mal šestnásť rokov. Počas letných prázdnin som pracoval v kníhkupectve. Jeden z brigádnikov bol študentom psychológie a podrobil ma dosť nešetrnému experimentu, aby mi ukázal, že myseľ ovláda telo. Jedného dňa sme stáli pri vchode, keď prišla jedna z našich kolegýň.
,,Nie je ti nič?“ spýtal sa jej budúci psychológ. ,,Si trochu bledá.“
Žena vyzerala prekvapená. ,,Ale nie, je mi dobre,“ povedala. Odišla do svojej kancelárie a zavrela za sebou dvere. Asi o hodinu vošla späť do obchodu a môj kolega sa jej opäť spýtal, či sa necíti zle.
,,Nič mi nie je,“ odvetila, ale tentoraz sa už nezdalo, že si je tým tak istá. Vrátila sa do svojej kancelárie. Asi o pol hodiny prišla znova a oznámila nám, že ide domov, lebo sa necíti dobre.
Po tomto pokuse som sa cítil trochu vinný, ale budúci psychológ jasal. Buchol si dlaňou do čela.
,,Moc ľudskej mysle,“ povedal, ,,je neuveriteľná.“
Naša kolegyňa, ktorá odišla z práce, pretože sa necítila dobre, tak urobila, lebo prijala poznámku študenta psychológie. Dvakrát poznamenal, že nevyzerá dobre. Keďže túto poznámku jej myseľ prijala, predstavila si, že musí byť chorá. Jej telo sa ujalo tejto myšlienky a to spôsobilo, že sa začala cítiť zle. Je to príklad toho, ako jej myseľ ovláda telo.
Toto bol môj prvý kontakt s vizualizáciou. Študent psychológie žene zámerne implantoval myšlienku. Každý z nás si však celé dni deň čo deň nevdojak implantuje rozličné myšlienky. A, bohužiaľ, väčšina ľudí má viac negatívnych ako pozitívnych myšlienok.

O niekoľko rokov neskôr som navštevoval školu Outdoor Bound. Išlo o trojtýždenný dobrodružný program, ktorého cieľom bolo, aby si účastníci lepšie uvedomili svoje schopnosti. Jednou z aktív bolo prerúčkovať ponad rieku na lane natiahnutom šesť metrov nad hladinou. Niektorým z účastníkov sa to podarilo bez ťažkostí. Pre iných to bola náročná úloha a niekoľkí dokonca odmietli sa o to čo i len pokúsiť. Prečo? Dôvodom bol strach spôsobený myšlienkou na pád do vody. Táto myšlienka bola taká mocná, že radšej znášali posmešky a poznámky tých, ktorým sa to podarilo, akoby sa o to sami pokúsili. Ich mysle ovládali ich telá.

Nedávno som sa rozprával s učiteľkou na základnej škole. Hovorila mi o šesťročnom chlapcovi vo svojej triede, ktorý zrazu stratil vládu nad svojimi nohami a nevedel chodiť. Telesne bolo dieťa úplne v poriadku. Istý jeho spolužiak ho však natoľko zastrašoval, až mu myseľ znemožnila vychádzať počas prestávok z triedy. Tento chlapec to neurobil vedome. Jeho podvedomie však rozhodlo zaňho a pokúsilo sa vyriešiť problém tak, že mu zabránilo v chôdzi.

Toto sú príklady toho, ako môže myseľ vplývať na telo. Vplýva však aj na všetky ostatné oblasti nášho života. Zamyslite sa nad svojím životom. Ste chudobní alebo bohatý? Tešíte sa skvelému zdraviu? Máte dobrých priateľov? Ste šťastný? Je váš život skutočne naplnený? Nech to znie akokoľvek čudne, život, aký práve vediete, je výsledkom všetkého, na čo ste si kedy pomysleli. Všetky tieto myšlienky určujú vaše činy. A vaše činy určujú úroveň vášho úspechu. Je prirodzené, že keď zmeníte svoje myšlienky, zmeníte aj svoje rozhodnutia a tie zmenia vaše činy. Znie to jednoducho, v skutočnosti je však iba veľmi málo ľudí pripravených zmeniť sa.
Ak sa vám zdá, že ste sa ocitli v pasci alebo že je váš život na mŕtvom bode, nie je to celkom vaša chyba. Keď ste vyrastali, boli ste vystavení vplyvom veľkého množstva vonkajších činiteľov, ktoré učili spôsob, ako o mnohých veciach premýšľate. Ak sa vaši rodičia cítili chudobní a neustále si robili starosti pre nedostatok peňazí, je dosť možné, že sa budete cítiť rovnako.

Naše mysle pôsobia ako magnety, ktoré k nám priťahujú všetko, na čo si pomyslíte. Ak nerozmýšľate nad ničím iným, len nad nedostatkom peňazí, prozreteľnosť vám prinesie chudobu. Ak veríte, že vesmír je plný hojnosti a vy máte právo zúčastňovať sa jej, hádajte, čo sa stane? Váš život bude prekvitať hojnosťou.
Každý z nás sníva o výhre v lotérii či dedičstve od vzdialeného príbuzného. Ak je to tak, sa väčšina ľudí pretĺka od výplaty k výplate? Problém tkvie v tom, že hoci všetci snívajú o obrovskom bohatstve, zároveň sú plní obáv a strachu z chudoby. Každý z nás má denne okolo päťdesiat až šesťdesiat myšlienok, a väčšina ľudí ani netuší, koľko percent týchto myšlienok je kladných a koľko záporných.

Norman Vincent Peale zaujímavým spôsobom objavil moc myšlienok. So skupinou priateľov založil podnetný časopis Guideposts. A keď už prekonali začiatočné ťažkosti, ako bol napríklad požiar, pri ktorom zhorel jediný zoznam predplatiteľov, aj keď už počet predplatiteľov dosiahol 40 000, časopis bol stále stratový a zdalo, že onedlho zanikne. Peale a jeho spolupracovníci zvolali poradu, aby sa dohodli, čo ďalej.
Naschvál pozvali aj ženu, ktorá kedysi na časopis prispela dvetisíc dolárov. Tentoraz však odmietla časopis finančne podporiť a povedala zhromaždeniu, že im poskytne čosi oveľa cennejšie – nápad. Povedala: ,,Aký je váš súčasný problém? Nedostatok všetkého. Nedostatok peňazí. Nedostatok predplatiteľov. Nedostatok odvahy. A prečo máte nedostatok tohto všetkého? Jednoducho preto, lebo rozmýšľate nad nedostatkom.“
Táto žena potom skupine povedala, že musia ,,myslieť na rozkvet, na dosiahnuté ciele, na úspech… Základom tohto procesu je vizualizovať, teda uvidieť, ako sa časopisu Guideposts darí dosiahnuť úspech za úspechom.“ Potom sa Normana Vincenta Peala opýtala, koľko predplatiteľov treba, aby časopis prežil. Odvetil, že potrebujú stotisíc. Požiadala ho aby si vizualizoval takýto počet predplatiteľov. Normanovi táto úloha pripadala náročná, no jeden z jeho priateľov vyhlásil, že ich vidí a potom ich uvidel aj Norman. Skupina sa modlila k Bohu, lebo ako je napísané v Evanjeliu podľa Matúša 21:22: ,,A obdržíte všetko, o čokoľvek budete prosiť v modlitbe s vierou.“
Toto stretnutie bolo bodom zlomu a časopis sa stal ziskovým.
Tvorivá imaginácia je oveľa viac ako len pozitívne myslenie. Pozitívne myslenie je mimoriadne cenné cvičenie a všetci by sme mali pokúšať o čo najviac pozitívnych myšlienok. Tvorivá vizualizácia však siaha oveľa ďalej. Ide o proces, ktorý nám umožňuje uchopiť špecifickú pozitívnu myšlienku a uskutočniť ju, nech by to bolo čokoľvek. Pozitívne myslenie je jedným z krokov na dosiahnutie tohto cieľa.

Tvorivá vizualizácia vám skôr pomôže sústrediť myseľ na čokoľvek, po čom túžite, než na to, ako sa niečomu vyhnúť. Ak budete postupovať správne, vaša myseľ začne pracovať na tom, aby vás doviedla k tomu, o čom snívate. Zámerom tejto knihy je naučiť vás, ako to dosiahnuť.



Tvorivá vizualizácia | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014